petek, 1. september 2017

Novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov

Od januarja 2018 bodo tudi kmetje prejemali predizpolnjene obračune prispevkov za socialno varnost elektronsko prek eDavkov.
Finančna Uprava RS od 1. januarja 2018 za plačilo prispevkov za socialno varnost kmetom ne bo več pošiljala izpolnjenih plačilnih nalogov oziroma položnic. Po novem bo Finančna uprava RS predizpolnjene obračune prispevkov za socialno varnost vročala elektronsko prek portala eDavki tudi kmetom, kot z začetkom leta 2017 že velja za samozaposlene osebe in družbenike.

Obračunavanje prispevkov za socialno varnost po 1. januarju 2018

Na podlagi spremembe Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2J bo za leto 2018 Finančna uprava RS sestavljala predizpolnjene obračune prispevkov za socialno varnost (POPSV) tudi za kmete in jim jih vročala elektronsko prek portala eDavki najpozneje do 10. v mesecu za pretekli mese
c. Zavezancem pa ne bo več pošiljala položnic oz. plačilnih nalogov (UPN) po pošti. Kmetje bodo morali sami izpolnjevati UPN in izračunane prispevke za socialno varnost plačati pri ponudnikih plačilnih storitev (npr. na banki, pošti, spletni banki itd.) na transakcijske račune, navedene v POPSV. Prispevki za socialno varnost morajo biti plačani najpozneje do 20. v mesecu za pretekli mesec.
Prvič bo Finančna uprava RS za kmete pripravila POPSV za mesec januar 2018 in ga vročila elektronsko prek portala eDavki najpozneje do 10. februarja 2018. Prispevki za socialno varnost za mesec januar 2018 morajo biti plačani najpozneje do 20. februarja 2018.


eDavki
Za pregledovanje in morebitno popravljanje podatkov v POPSV si je treba zagotoviti vstop v eDavke. Portal eDavki omogočajo udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z uporabnikovega računalnika od doma. eDavke lahko kmetje uporabljajo sami ali pa za poslovanje prek sistema eDavki določijo pooblaščenca, ki obveznosti opravi namesto njih (denimo računovodski servis, kmetijski zavod …). FURS poziva, naj to uredijo čim prej oziroma najpozneje do 10. februarja 2018.

Vir: FURS

Ni komentarjev:

Objavite komentar